torsdag den 29. maj 2025

Nu med eget fugletårn...

Nu er vi begge pensionister - og så bør man selvfølgelig have et fugletårn:


Vi fik den tanke, at der kunne laves en platform ovenpå den bygning, som vor lokale tømrer har bygget omkring vores toiletkabine med latrintank. Og i denne uge blev ideen så realiseret af selvsamme tømrer:


 Tre dage tager det at bygge sådan et lille privat fugletårn


Det mest komplicerede var faktisk trappen derop, men den er nu også klar - og meget solid:


Vores tårn er naturligvis forsynet med både bænk og en hylde til at lægge notesbog eller kamera eller måske stille en kop eller et glas... 


Klar til obs udi Vesløs Vejle - og et par af vores landsvaler godkendte også byggeriet:



søndag den 25. maj 2025

Fast fluesnapper!

Der gemte sig en overraskelse i haven i dag. En broget fluesnapper sad lavt i vores discovery-æbletræ ved fuglebadet:


Broget fluesnapper er efterhånden en ganske sjælden fugl på træk her i Nordvestjylland, men der var faktisk også en hun i haven den 3. maj - altså for mere end tre uger siden. Er det samme fugl? - det tror vi. Men hvorfor raster den så længe? - vi har intet set eller hørt til en han og mulig yngel.

Men en fin lille fugl er det bare - og da vi har grå fluesnapper i nabohaven - så blev det til en dag med to fluesnapper-arter på matriklen. En sjælden begivenhed - og den brogede skulle da også lige have et bad for at være klar til fejring:


fredag den 16. maj 2025

Fuldt hus hos stærene?

Det er desværre en velkendt historie, at stæren er gået markant tilbage i Danmark. Ja, når vi taler med fuglefolk østpå, så er stæren ligefrem sjælden som ynglefugl i landskabet. I intensivt drevne landbrugsområder, hvor køerne står indendørs, har stærene svært ved at finde føde. Men her hos os er det heldigvis meget anderledes.


Vi har en gammel telefonpæl med tre stærekasser og en mejsekasse, som nu oftest lægger hus til skovspurve. På et tidspunkt i foråret troede vi, at der var stære i alle tre kasser. De blev alle tre flittigt besøgt, men lige nu fodres der kun i den ene.


Til gengæld er der også unger i kassen her, som er sat op på vores "indre" overdækkede hønsegård:


Vi har flyttet en gammel stærekasse op under udhænget på vores anneks - og det har med det samme givet gevinst. Her fodres der også flittigt lige nu.


Det er selvfølgelig de vidtstrakte enge lige uden for vores hus med græssende kreaturer, som er forklaringen på den stærke stærebestand her hos os. Stæren er en rigtig græslands-fugl, der i høj grad fodrer ungerne med larver fra stankelben og gåsebiller, som lever netop i græsset. Sammen med vores nærmeste naboer har vi nok i nærheden af 15 par stære lige nu. Og nu er det tid til endnu et tur ud i græsset - ungerne venter jo - og skriger!


 

 

torsdag den 8. maj 2025

Drukner i øl!

Vi har forsøgt os med ølfælder mod dræbersnegle. Og det virker!


Øllet hældes i tømte majsdåser, som er gravet ned i rabatten på Pilgårdsvej - hvor der i starten af sæsonen var voldsomt mange små dræbersnegle. Nu er der ikke så mange længere:


Dåsen her har stået med øl i en uges tid - og den er nu fyldt med små druknede snegle. De kan ikke stå for duften af øl - og det kan man jo godt sætte sig ind i...


Her er "høsten" fra fire ølfælder - og hønsene klarer resten:

For god ordens skyld: Det er den her slags øl, vi ofrer på sneglene: