søndag den 10. oktober 2021

Hvaler i strædet

 På vores nylige tur til Sydspanien var vi også på en lille hvalsafari i Gibraltar-strædet.


 Her er vi på vej i turbåden med den spanske kyst i baggrunden. Mundbind var påbudt på hele turen.

En flok almindelige delfiner med Afrika i baggrunden. Vi så et halvt hundrede af de mindre delfiner, både arten almindelig delfin og stribet delfin - i blandede flokke


 Det var ikke meget, at delfinerne sprang op i luften - men her er en der lige er landet...


...med de marokkanske bjerge i baggrunden. Vi så også enkelte øresvin - en større delfinart, som er velkendt i rollen som "Flipper". Øresvinet ses efterhånden også regelmæssigt i danske farvande, blandt andet har der været faste øresvin i Thyborøn Kanal i denne sommer.

Et par af øresvinene, igen med Marokko i baggrunden - der var flest hvaler over mod den afrikanske side af strædet. Og til sidst på turen lykkedes det også at lokalisere en fin flok grindehvaler. Her med blåst:

Grindehvalerne er pænt store - op til 7-9 meter. Det er arten kortfinnet grindehval, der lever mere sydligt end langfinnet grindehval - som er den art, de hygger sig med på Færøerne...

Her var grindehvalerne i høj grad i live og meget tillidsfulde:

 Showet sluttede med, at de simpelthen dykkede under turbåden:






 


søndag den 3. oktober 2021

Med udsigt til Afrika

Så har vi igen været ude at rejse, og det er vi bestemt ikke ene om - at dømme ud fra de stopfyldte fly.

Vores tur gik til Tarifa i Sydspanien - et af de bedste steder i Europa at opleve fuglenes efterårstræk.

Obsen foregår fra småbjerge ved Gibraltarstrædet med fin udsigt til Marokko kun 15 kilometer væk.

I slutningen af september er det især slangeørne og dværgørne, der dominerer trækket. Ovenfor er det en slangeørn sammen med en lys og en mørk dværgørn. Vi så flere tusinde af begge arter.


Her en slangeørn med direkte kurs mod Afrika. Herlige fugle!

En del ådselgribbe trak også forbi - her er det en yngre mørk fugl.

Gåsegribbe er også fast inventar i det spanske himmelrum. Vi så flere hundrede, men de trækker først senere på efteråret. I alt blev det til 20 rovfuglearter på turen: Gåsegrib, rüppellsgrib, munkegrib, ådselgrib, fiskeørn, spansk kejserørn, slangeørn, dværgørn, høgeørn, rød glente, sort glente, rørhøg, musvåge, hvepsevåge, spurvehøg, duehøg, blå glente, tårnfalk, eleonorafalk og vandrefalk.


Mens rovfuglene ofte trak med pæn afstand til hinanden i lange bånd mod Afrika, så kom storkene i tættere flokke. Her en flok sorte storke, som vi også så i hundredvis på de gode dage.

En anden stor oplevelse var de mange rødryggede svaler og alpesejlere. De er svære at tage billeder af i farten, men her er et behjertet forsøg på en rødrygget svale.


  En ægte obser i Tarifa-outfit med Gibraltarstrædet og Afrika i baggrunden: