mandag den 14. september 2015

Blomster på fjeldet


Tænk at sidde midt i en "skov" af engblommer

 
 
Sommeren bød på et gensyn med Ammarnæs. Anden gang Susanne så det berømte fuglested. Helge var der også tilbage i 73 og 74. Og det er et sted forbundet med megen nostalgi!
Kartoffelbjerget, rensdyrslagteriet, købmandsbutikken, fugletårnet. Og der var gang i stedet, en del unge mennesker i byen, gravid kassedame og små børn. Masser af lystfiskere.
Et velbesøgt sted både sommer og vinter.Vi snakkede med en naturvejleder i Ammarnæs. Hun fortalte at fjeldrævforskerne var glade, det havde været en god ynglesæson, hvilket giver grund til optimisme. 
Der er jo kun få hundreder af fjeldræve tilbage i Sverige.

Vi var spændte på, om der var lemminger og havde læst om ”lemmingeår”, som i gamle dage skete hvert tredje-fjerde år.

overthetreeline.wordpress.com


Godt med lemminger betyder god ynglesæson for fjeldræven – ligesom andre rovdyr og godt for økosystemet – også deroppeJ

 
 
 
 
 

På fjeldet generelt var der godt med små gnavere, lemminger og gråsidemus, som vi hørte omtalt som skovlemminger. Vi så rekordmange små kjover på fjeldet. Jeg havde aldrig set små kjover på fjeldet, det var en kæmpeoplevelse. Vi havde også en samlet flok på 20 småkjover – fjälllabber - længere sydpå ved Flatruet i Härjedalen, som er den højest beliggende vej i Sverige. Helge havde set småkjover på fjeldet fra tidligere ture.
 
 
 
 
 

Og på Gaisats så vi små kjover moppe en kongeørn. Vi havde to kongeørne i tydelig ”yngleflyvetur”. En aften kom en mosehornugle over vores hytte med bytte fra fjeldet. Omkring 20 fjeldvåger og  mindst 10 fiskeørne. Og der var selvfølgelig lapværlinger og blåhalse.
 
 

En dagstur på Bissan så vi  - igen, som i 2009 – en hjerpemor med unger. Ungerne var ikke ret store, men de kunne flyve da de opdagede os, en fantastisk oplevelse.

 
 


Og så blomsterne. Rabatterne ligner ”rigkære” i Danmark. Orkideer, engblommer, engvioler, stor stormhat, kongescepter, hjertegræs, vibefedt og så fantastisk et blomsterflor. Ja ulvefod var visse steder almindelig.
Vi var i Ammarnæs i fire dage og var med da kongescepterne kom i fuldt flor.
 
 
 

Vi ledte også rigtig meget efter lavskriger, men de ville ikke ses denne gang. Til gengæld var det dejligt at opleve så mange brogede fluesnappere med unger. De er jo blevet sjældne herhjemme, i hvert fald her i Nordvestjylland.
 
 
Endnu en god laplandsfugl, nordlig gul vipstjert
 
 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar