fredag den 13. november 2015

Apollo og blåbær i Småland

 
 
 
Vi kørte i juli rundt i den Smålandske skærgård og kiggede efter apolloer.
Tænk, der findes kun gamle fund af apolloer i Danmark. Og det er endda vingestumper i edderkoppespind, der er fundet. Mon det kan krydses!
Larverne lever på stenurterne, sankthansurt, hvid stenurt eller rosenrod. Disse tre planter er ganske underholdende at lede efter. Vejret var ind i mellem overskyet, og vi så ikke apolloer, før vejret skiftede og solen skinnede. Fantastisk sommerfugl med gyngende vingeslag, så man ser det er en svalehale. Den mangler dog halen.  
 
 
 
Og da solen rigtig skinnede, fløj de rundt. Kom en sky for solen, satte de sig nede  i græsset, og vi kunne komme helt tæt på. Vi så omkring 15 apolloer. Det var så godt, at se dem.
 
 
Den store perlemor sommerfugl, kejserkåben, er en rigtig skovsommerfugl. Vi så mange, måske 100, talte dem ikke til sidst. Men meget smukke og iøjnefaldende.
 
 
Småland, apolloer, kejserkåber, Vimmerby var sidste stop på vores store tur nordpå.
Og så skulle der plukkes blåbær. Vi læste engang, at blåbær dækker 1/4 af Sverige. Jamen, blåbær som undervegetation, med alle de andre planter og mosser og laver, der hører til denne biotoptype - det er svensk, og det er godt. 
 
 
Blåbærrene blev plukket. Hjemme blev de syltede og henkogte. Og her i november måned spiser vi yoghurt med selvplukkede og hjemmesyltede blåbær fra Småland. Det kan da ikke blive ret meget bedre!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar