søndag den 11. september 2016

Kan man få for meget chili?Mange vil sikkert svare ja til spørgsmålet, om man kan få for meget chili. Tænk bare på nogle af de medvirkende hos Chili-Claus...

Men kan man også dyrke for meget chili?

 
Vi har ni sorter i vores chili-drivhus i år. Det her er Tapas, som er den mildeste - styrke 1-2 - når den er grøn. Det er ikke meget mere end pebersmag. Men når den bliver moden, så er den pludselig middelstærk, styrke 5 - og smager rigtig godt
 
 
Hungarian Hot Wax er en stor chilifrugt med styrke 3-5. Vi smagte den i går bagt i ovnen og fyldt med feta - det kan anbefales.
 
 
Her er så den klassiske Jalapeno, som man især spiser syltet i skiver i grøn tilstand, men den bliver senere rød uden at styrken ændrer sig meget. En middelstærk chili styrke 5 eller ca. 5000 scoville på den særlige skala, som bruges til at beskrive chiliers styrke og dermed indholdet af stoffet capsaicin, som giver chilierne deres stærke smag.
I øvrigt er indholdet af capsaicin en beskyttelse mod at blive spist af pattedyr, ikke mindst aber i de sydamerikanske regnskove, hvor chili kommer fra. Planterne vil nemlig helst spises af fugle - og fugle kan ikke smage stoffet!
 
 
Sorten Apache - meget forskellig fra Jalapeno men med nogenlunde samme styrke.
 
 
Citronchili - ofte brugt i wokmad - lidt stærkere end Jalapeno, styrke 6
 
 
Også sorten Cheyenne holder styrken 6. Vi har ikke smagt den endnu, men den ser lovende ud.
 
 
Korean Hot, som vi har dyrket i flere år. Meget dekorativ med små farvestrålende frugter, som stikker i vejret som lygter. Og så er vi oppe på styrke 8!
 
 
"Pili pili" - også kendt som Congo Peber. Meget anvendt i Afrika og meget stærk - styrke 9
Friends Take Care!
 
 
Den brune habanero-chili med det fantastiske navn Chocolate Scotch Bonnet. Med styrke 10 den stærkeste, vi dyrker i år. Op mod 300.000 scoville.
 
 
Men hov - vi har jo stadig denne samling af chilifrugter i fryseren fra sidste år. Blandt andet de tre Bih Jolokia "Ghost chili" øverst med en moden rød i midten. Det var den stærkeste chilisort i Verden, indtil man begyndte at avle amok for at få højere scoville-tal.
Som jeg husker historien om Ghost chili, så blev den fundet i landsbyer syd for Himalaya, hvor man primært brugte den til at holde elefanter væk fra afgrøderne. Omkring 1 mio. scoville, styrke 12+.
 
Men jo, man kan godt dyrke for meget chili. Det er bare så sjovt og spændende. Meget spændende!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar