mandag den 31. oktober 2016

Lige udenfor matriklen


Vi har igennem længere tid haft en flok sølvhejrer i Vesløs Vejle lige uden for vore vinduer. Arten er jo i markant fremgang og har i år ynglet for første gang ved Vejlerne. Når der er så mange i Vesløs Vejle her i efteråret, så skyldes det formentlig, at vandstanden har været lav på grund af langvarig østenvind - og hejrerne kan derfor "bunde" og fiske helt ude i vejlen - som det ses nedenfor.

Lidt interessant er det, at man sjældent ser fiskehejrer fiske i så dybt vand. Måske er det samme forklaring, som ligger bag, at terner og mange måger er hvide og fiskeørnen også er det på undersiden: det bliver sværere for fiskene at se den jagtende fugl fra deres position nede i vandet. Derfor kan sølvhejrer stå at fiske i dybt vand, hvor fiskene nede i vandet ville få øje på den grå fiskehejre...

 
Her er to sølvhejrer sammen med svaner og ænder i den inderste krog af vejlen. Vi har haft op til ni sølvhejrer sammen i oktober, men her i weekenden var der "kun" fem.
 
De tre andre står herunder ved kysten over mod Købmandsvigen. Der kom i øvrigt også pibesvaner forbi i weekenden. Herlige hvide fugle! 


 
I modsætning til sølvhejrerne, så er pibesvanen i tilbagegang. Den vestsibiriske bestand, som overvintrer i Vesteuropa og trækker gennem Danmark forår og efterår, er reduceret med en tredjedel og tæller nu kun omkring 18.000 fugle. (Svanerne på billedet er ikke pibesvaner).

fredag den 28. oktober 2016

Efter-orgie på matriklen


De seneste dages rusk fra både øst og vest har skabt det helt store fald i haven. Man kan knapt se græsplænen for bare blade og æbler.

 
Ikke så ringe at være solsort lige nu og lige der!
 
 
Også på havebordet er der æbleorgie.
 
 
Men du smukke og sene Ingrid Marie hænger stadig fast på træet.
 
 
Her var der også en skovsneppe rastende i dag. Der er tilsyneladende mange i år.
 
 
Hønsene har nu fået lov til at komme ind i drivhuset.
 
 
Med udsigt til vinterens grønkål - i år i flere farver.
 
 
Et luftbillede af kronetaget i vor lokale regnskov.
 
 
De største jordskokker er blevet omkring tre en halv meter høje!