På vores sommerrejse til Syd- og Vestgrønland havde vi også nogle fine oplevelser med ynglefugle.
Her i Storsøen ved Qaqortoq (Julianehåb) yngler der flere par islommer. Egentlig den amerikanske art af de store lommer. Her i Eurasien har vi hvidnæbbet lom. Men islommen har også indtaget Island og Grønland som yngleområde - som i øvrigt en af ganske få amerikanske arter.
Meget store - og meget smukke
Mon der er en fisk dernede?
Næsten som en dans på vandet
Den store overraskelse var, at vi fandt et kuld ny-udfløjne unger af silkehale ved Narsarsuaq, hvor der efterhånden er en hel lille plantage i dalen med delvist indførte træarter. Her dokumentationsbilleder af en af ungerne.
Silkehalen har spøgt i området i nogle år og har formentlig også ynglet, men det her er ifølge de grønlandskyndige fuglefolk, vi har kontaktet, faktisk de første sikre beviser for ynglende silkehale i Grønland.
Herunder sidder en af silkehale-ungerne sammen med en ung vindrossel, som faktisk også er en relativ ny ynglefugl i Grønland.
Silkehalen yngler både i Nordeuropa og Nordamerika, men ynglefuglene i Grønland stammer mest sandsynligt fra en europæisk invasion. Arten er også netop begyndt at yngle på Island.