lørdag den 26. august 2017

Fine grønlandske ynglefugle

På vores sommerrejse til Syd- og Vestgrønland havde vi også nogle fine oplevelser med ynglefugle.
 
 
Her i Storsøen ved Qaqortoq (Julianehåb) yngler der flere par islommer. Egentlig den amerikanske art af de store lommer. Her i Eurasien har vi hvidnæbbet lom. Men islommen har også indtaget Island og Grønland som yngleområde - som i øvrigt en af ganske få amerikanske arter.
 
 
Meget store - og meget smukke
 
 
Mon der er en fisk dernede?
 
 
Næsten som en dans på vandet
 
 
Den store overraskelse var, at vi fandt et kuld ny-udfløjne unger af silkehale ved Narsarsuaq, hvor der efterhånden er en hel lille plantage i dalen med delvist indførte træarter. Her dokumentationsbilleder af en af ungerne. 
 
 
Silkehalen har spøgt i området i nogle år og har formentlig også ynglet, men det her er ifølge de grønlandskyndige fuglefolk, vi har kontaktet, faktisk de første sikre beviser for ynglende silkehale i Grønland.
 
 
Herunder sidder en af silkehale-ungerne sammen med en ung vindrossel, som faktisk også er en relativ ny ynglefugl i Grønland.
 
 
Silkehalen yngler både i Nordeuropa og Nordamerika, men ynglefuglene i Grønland stammer mest sandsynligt fra en europæisk invasion. Arten er også netop begyndt at yngle på Island.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

onsdag den 23. august 2017

Flyvemyrer på sent togt


Det er en årligt tilbagevendende begivenhed på terrassen. Den dag kommer, hvor myrerne - eller en del af dem - pludselig bliver til flyvemyrer for at videreføre slægten.


Det skete i dag, men først hen under aften. Først da var varmen på den halvkølige solskinsdag måske passende mellem stenene. Og det skete usædvanligt sent på året - formentlig endnu en konsekvens af den elendige sommer. Vel den dårligste sommer siden 1987, i hvert fald målt på ustabilitet. Har vi overhovedet haft tre sommerdage i træk?



Nå, myrerne fik alligevel realiseret flyveturen. Op i græsset og helt til tops i mynten, inden de tog på vingerne.

 


Mange af dem for blot at ende i maven på stærene, der som altid
var klar til festmåltidet med lidt flyveakrobatik over brændeskuret.



tirsdag den 1. august 2017

At gå på den store is

Det knaser under fødderne - og det smelter i sommersolen. Lige der, hvor vi gik ud, havde isen trukket sig 300 meter tilbage siden 2000 - og det i 30 meters højde. Men vi er alligevel glade lige nu - for sikken en oplevelse...



Og den er stadig stor - isen ved Kangerlussauq i Grønland - som vi besøgte igen i juli. Se bare her de helt nye morænebakker ved iskanten. Sådan ser Danmarks undergrund måske også ud neden under kornmarker og sprøjtespor



Blåklokker ved isen



Kæruld ved isen