søndag den 27. januar 2019

Højspænding om højspænding


Så er det tæt på, at højspændingsledninger og master hen over Vejlerne bliver fjernet. Man skal være forsigtig med ordet "forhadte" i disse tider, hvor alskens vandløb og dyrearter får denne modebetegnelse i medierne - nok med en vis minister som medskyldig...
Men det bliver skønt at slippe af med de højspændingsledninger på master, som har skåret sig gennem sumpene siden engang i 1960'erne. Nu ligger de 150 kV i et moderne kabel langs jernbanedæmningen.
Bemærk på billedet øverst at ledningerne/kablerne eller "trådene", som Energinet.dk kalder dem, allerede er pillet af masten til venstre, og de er ført ned til jorden fra masten til højre.



Men i sidste uge kørte entreprenørerne fast ude ved Øster Landkanal, så havørnen her får lige nogle få dage mere med udsigt - inden den skal finde sig et andet hvilested.



Tilbage i 1979 undersøgte vi fra feltstationen, hvor mange fugle der kolliderer med ledningerne.
Her har jeg taget et billede af mig selv med kameraet stående på betonfundamentet til en af masterne. 
Vi frygtede dengang, at kollisioner med højspændingsledningerne var en af årsagerne til, at der kun var ganske få rørdrummer tilbage i Vejlerne. Men vi fandt nu ingen rørdrummer, og sidenhen viste det sig jo også, at rørdrummen gik fint frem, da først fiskehejren blev fredet i hele EU!



Vi har stadig et eksemplar af rapporten fra dengang. Vi gik under ledningerne næsten dagligt i perioden fra 1. oktober til 11. november. Dengang var der udover 150 kV-forbindelsen på høje gittermaster også en 60kV-forbindelse på lavere træmaster, som blev fjernet for mindst 10 år siden.
Vi fandt i alt 43 ledningsofre heraf 30 ved den store forbindelse. Fordelt på følgende arter:
Dobbeltbekkasin 10, knopsvane 6, blishøne 6, stær 5, gråand 4, hvinand 2, hættemåge 2, svane sp. 1, pibeand 1, vandrikse 1, grb. rørhøne 1, hjejle 1, sjagger 1, vindrossel 1, engpiber 1.

Nu venter vi højspændt på, at de er helt væk - og så skal der være fest!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar