tirsdag den 19. marts 2019

"Økologiske" bananer


Costa Rica
Frugter og juice var så lækker.
Vi nød ananas, papaya, mango og flere andre ukendte frugter.
Ren juice, men også mixed juice, tyknet med kokosmælk eller bananer.
Himmelske mundfulde.
Der var så mange banan-  og ananasplantager i Costa Rica.
Vores costaricanske guide (som er tropebiolog) fortalte:
Planterne og jorden er økologisk og godkendt som sådan.
Men bananerne er pakket ind i plastikposer med et indhold af kemiske beskyttelsesmidler især mod svampe, som trives i den fugtige tropiske luft og kan ødelægge bananerne.



Her skylles bananerne så rene - for kemiske stoffer blandt andet.

Hvis man "rigtigt"vil dyrke økologiske bananer i plantager, så skal de dyrkes ude af deres naturlige fugtige miljø i mere tørre tropiske områder, hvor der er adgang til at kunstvande dem rigeligt i den mere tørre luft, og de ikke er så udsat for svampeangreb på frugterne. Lidt at en overraskelse i forhold til vores traditionelle opfattelse af økologi, men de er godkendt som økologiske i Costa Rica. 

I øvrigt kommer de fleste økologiske bananer i danske butikker fra den Dominikanske Republik, hvor dyrkningen måske foregår på ovennævnte mere reelt økologiske måde? Men altså i et andet miljø end bananplantens naturlige fugtige tropiske omgivelser. 

Der dyrkes dog også "rigtige" økologiske bananer i Costa Rica - bare ikke i store plantager, men på mindre områder i junglen, hvor det kan lade sig gøre uden brug af de ovennævnte svampemidler, fungicider. Se hipp.dk




 Udenfor bananvaskeriet kunne vi købe frisk kokosnød med kokosmælk - en gudedrik. Det var så godt. Og kokosmælk-sælgeren havde "et kæledyr" - en stor næsehornsbille!



                    
                                          

Ingen kommentarer:

Send en kommentar