fredag den 26. juli 2019

Vilde vejobs i Sverige


Der er ca. 1300 km. fra Göteborg til Ammarnäs. Næsten hele turen foregår på "Inlandsvägen" - den svenske hovedvej inde i landet. Det er en fascinerende, ja næsten meditativ oplevelse at glide de mange kilometre gennem de store skove i et behersket landevejstempo. Men man ser ofte ret få fugle og almindeligheder fra vejen. Det gjorde vi også på turen nordpå denne gang. Men turen ned mod syd igen blev noget af en optur rent fuglemæssigt!

Det begyndte ved selve Ammarnäs, hvor vi var så heldige at se en jærv på en grusvej langs Vindelälven. Den var hurtigt væk, så vi nåede ikke at få foto. Men så på Inlandsvägen i Jämtland lidt syd for Strömsund sad der pludselig noget stort på en pæl lige op af den trafikerede hovedvej

 
Det var en flot lapugle!. Her på det første billede fotograferet af Susanne med mobiltelefon fra den højre vejside med hasardblinket tændt efter bilen var vendt, og Helge havde fundet telelinsen frem -  så fik vi blandt andet de her billeder:







Hvor heldige kan man være! - og det fortsatte. Lidt længere mod syd i Härjedalen løb der pludselig en stor tjurkok over vejen. Den var tæt på at blive kørt ned af den forankørende autocamper, men vi fik set den så fint på vej ind i fyrreskoven. Her først med den korte tele på 105 mm:




Og her har vi fået skiftet objektiv, mens tjuren er fortsat dybt ind i skoven.



Bare for at blære os lidt, så opdagede vi også arter som tretået spætte, lille flagspætte og lavskrige på den meget optursagtige nedtur gennem Sverige.



Her rast ved Inlandsvägen


Og endnu en vejobs



En bæverdæmning lige mellem vejen og en bro, som bærer den jernbaneforbindelse, der følges med Inlandsvägen en stor del af turen nordpå. Den hedder selvfølgelig "Inlandsbanan" - og vi kørte med den tilbage i 1970'erne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar