lørdag den 26. juni 2021

Den skrøbelige spurvebalance

Skovspurven er med afstand den talrigeste fugl i vores have, hele året rundt - med mindre selvfølgelig der slår sig en stæreflok eller lignende ned i de store træer.

Her er en voksen skovspurv i gang med andet kuld i kassen bag ved.


Og her er en af årets unger ved et af vores fuglebade.


Men hvad med gråspurven?

I de 35 år, vi har boet her i huset, er bestanden af gråspurve gået op og ned, tilsyneladende i takt med, hvor mange husdyr og dermed også spildkorn, som vi og naboerne har haft. Da naboerne havde både høns og frilandsgrise var der pænt med gråspurve, men nu er det kun os, der har høns - og de sidste par år har gråspurvene været helt væk.

Nu er vi imidlertid begyndt at sommer-fodre med kvalitetsfoder som melorme og som her med nødder i automat. Foder om sommeren skal gerne være med et højt indhold af protein, så ungerne får en føde, der matcher naturlig føde som insekter.

Vi skulle helt hen til april i år, før vi fik gråspurv som årsart på matriklen! Men nu er der to par, som begge har fået det første kuld unger - så den skrøbelige balance for gråspurve i haven er åbenbart tippet. Den art skal åbenbart have lidt ekstra hjælp fra os mennesker. Her fodrer en han gråspurv en nyudfløjen unge - lige under foderautomaten...


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar