onsdag den 23. december 2020

Havens smarte skovskade

Vi har igennem længere tid haft en fast skovskade i haven, og den har fra starten haft et godt øje til de nødder, vi har hængt op i trådkugler ved tørresnoren.


Til at begynde med prøvede den at snuppe bidder af nødderne ved at flyve op til trådkuglen og hakke til i luften - hvis den da ikke havde held til at løfte låget af kuglen.

Nu har den så lært sig at sidde på trådkuglen ligesom mejser og skovspurve - selvom den stadig har lidt svært ved at få fodfæste...

Skovskaden er en smuk fugl og velkommen i haven på denne årstid. Om sommeren er vi mere nervøse ved den, fordi den i modsætning til husskader har mod - eller forstand - til at smutte helt ind i brændeskuret og tømme svalerederne. 

Det betaler sig at øve sig...


 



lørdag den 5. december 2020

Sorte ravne og hvidt fedt


Det er sæson for lokalt lam til fryseren. Vi parterer selv lammet, efter kødet har hængt til modning en passende tid - og så er der lagt op til fuglefest ude på engen. Der er nemlig altid nogle rester fra lammet, som musvågerne, de store måger og kragefuglene meget gerne rydder op på.


 I år kom der også en lille flok ravne forbi og tog for sig af retterne...


Det karakteristiske kridhvide fedt fra lammet lyser godt op i næbbet på de sorte ravne - ikke mindst i det mørke decemberlys, som vi må leve med i øjeblikket.

Mens musvågerne holder de andre kragefugle og især de store måger væk fra foderpladsen, mens de spiser, så får ravnene lov til at forsyne sig.

Kvæget i baggrunden er i øvrigt seks stykker skotsk højlandskvæg. De er kommet ud på engen ud mod vejlen efter, at engen har fået ny ejer, og de har gjort et godt stykke plejearbejde sæsonen igennem. Herlige dyr, som altså også får lov til at græsse videre her i julemåneden.




søndag den 22. november 2020

En SKORZONER-spade

 

I XL Byg butikken spurgte jeg, om de havde  en skorzoner - spade. Hun kiggede mærkeligt på mig. Og kom med denne drænspade. Som vi altså bruger til at grave skorzonerrødder op med. De er nemlig så lange, at de knækker, hvis vi bruger en almindelig spade.

Det er en smuk plante over jorden. Bladene smager rigtig godt som nye skud i foråret. Og roden kan holde sig hele vinteren i jorden.

Skorzoner (skorzonera hispanica ) har måske sit navn fra det spanske ord escorzonera, som betyder sort giftslange. Skorzonerrødder blev før i tiden brugt mod slangebid. Om det virkede eller det var fra dengang, man havde signaturlære -  brugte urter mod sygdomme, som de lignede.

 I Danmark blev de ristede rødder brugt som kaffeerstatning. Desuden tørrede man rødderne og malede dem til brødmel.

Skorzonerrødder  ligner ikke en delikatesse. Men det er den.

Skrællen er sortbrun, grov og fuld af jord.
Smagen kan minde om asparges, den kaldes derfor også fattigmands asparges eller vinterasparges.
Skrællet skal den opbevares i vand med citron eller eddike, ellers bliver de misfarvede.
Og de indeholder latex, der klistrer på hænderne   (bemærk det hurtige køkkenarbejde...)


 

Men indeni skjuler sig cremefarvet kød, som har en helt specielt smag.
Og den smager fortræffeligt.
Bagt i ovnen.
Stegt i olie som fritter.

Vi spiste dem engang som sushi.
Det var så godt: Sådan her:
Tangblade smøres med wasabi
Dæk med røget laks
Læg en kogt skorzonerrod på og rul sammen.
Og server med sojasauce som dip.


 






lørdag den 7. november 2020

Er det Jammerbugten - eller Nordkorea?

Vi besøgte i dag Bulbjerg som så ofte før - men noget var fundamentalt anderledes - vi måtte ikke køre videre til Ellidsbøl Strand, for den ligger jo i Jammerbugt Kommune.

Vi stod der som borgere i Thisted Kommune og kiggede ud i det for os lukkede land - og det mindede om noget, vi havde oplevet før.

Så var det, at Susanne sagde det: Det var ligesom dengang, vi stod ved den demilitariserede zone i Korea for otte år siden. Med udsigten ind i det aldeles lukkede Nordkorea:

Læg mærke til de nøgne bjerge, som skal forhindre at folk kan flygte mod grænsen gemt i skoven. Så slemt er det trods alt ikke herhjemme i Coronaland...

lørdag den 31. oktober 2020

Bibimbap a la Vesløs

Nu vi ikke kan rejse ud, så må vi tage på rejse i køkkenet. Vi har netop været på genvisit i Korea, som vi besøgte for nogle år siden - hvor vi blandt meget andet spiste risretten med det skønne navn: Bibimbap

Vi kommer ind i retten på det tidspunkt, hvor vi har tilberedt de forskellige dele. En sovs med marineret hakket oksekød. Da vi ikke har den originale sovs, så har vi blandet kødet med kimchi, som er en koreansk klassiker: fermenteret kinakål i en chilisovs. Desuden stegte gulerødder, spidskål og champignoner. Det er alt sammen placeret ovenpå kogte ris i en meget varm smedejernsgryde, som er smurt med olie.


 Så drysser vi sesamfrø og drypper sesamolie ud over - bare ikke for meget, for den er speciel.


Til sidst et par rå æggeblommer øverst - og så skal der røres rundt...

Bemærk, hvor det damper - risen nederst er stegt sprød

Vi serverer det i varme smedejernsskåle, som vi engang fik foræret af vor japanske svigerinde på en tur til Japan. I Korea tilbereder de i øvrigt typisk retten i den slags skåle som portionsanretninger.

Og det smager skønt!




lørdag den 24. oktober 2020

Skægge mejser

Der er en stor bestand af skægmejser i Vejlernes rørskove - og netop på denne årstid gør de særligt meget væsen af sig. Vi besøgte planke- eller bræddestierne i Han Vejle og Lund Fjord i dag i det stille og milde efterårsvejr - og de eksotiske rørskovsmejser var overalt med deres specielle nærmest elektroniske stemmer - over 100 i alt


Det er velkendt, at de på denne årstid spiser sten fra den "sandpapirsmaling", som er smurt på plankerne, så man som besøgende kan stå nogenlunde fast i vådt vejr. De spiser stenene for at omstille fordøjelsen fra sommerens insektføde til vinterens menu af tagrørsfrø. De bittesmå sten er med til at formale føden i kråsen.

MEN - her sad de og piggede på rækværket af plankestierne - hvor der os bekendt ikke er smurt småsten på - men et aller andet godt må der være - for de holdt sig til rækværket og hoppede ikke ned på plankerne, hvor der ellers er masser af de små sten.


De har selvfølgelig deres navn fra hannernes markante "skæg" i det blå ansigt - men de har nu også en temmelig skæg adfærd - herlige fugle


Og så var der også lige en sibirisk gransanger ude i pilebuskene



mandag den 19. oktober 2020

No milk today - pindsvin vil have melorme


                                              Fuglene har vænnet sig til melormene i vores have.
                                      Melormene lægges hver morgen  på faste steder i haven.
                                              Selvfølgelig så de kan ses indefra i huset.  

                                              Nu har vi fået endnu en gæst på buffeten...


                                Denne her lille fyr har også vænnet sig til melormene.
                                Melormene lægges ud hver aften, når mørket falder på.
                                I dag sad den på terrassen og ventede.       

                                             Pindsvinet her er en unge.
                                             Forældrene spiser melormene et sted ude i mørket ved en træstub.
                                             Og man synes endda, man har øjenkontakt. 

                                             Tilføjelse: den næste aften havde den så taget mor med...




                                            

tirsdag den 22. september 2020

Delfin i Limfjorden - godt show

En delfin af arten almindelig delfin har i denne sommer været en kær gæst i Limfjorden, først ved Aalborg, i sidste uge var den ved Feggesund (mens vi var i Sverige), men de sidste par dage har den så holdt hof ved Vilsund, hvor vi i dag så den fra Mors-siden:

Det var lidt af et tilløbsstykke, både til vands og til lands. Folk som sejlede og svømmede med dyret, og et begejstret publikum på havnen - ikke mindst mange børn. Og delfinen skuffede ingen...


Applaus! - der har i denne sommer ikke bare været almindelig delfin, men også en flok øresvin på besøg i Limfjorden. Naturligvis underholdende, men er det bedre beskyttelse af hvalerne - eller klimaændringer med varmere havvand? - måske begge dele

Så kom den rigtig tæt på - og det så vitterligt ud som om, den nød selskabet fra de mange mennesker.

Mange tak for showet - og god rejse!






 


mandag den 21. september 2020

Pære i egen flaske - og snaps

Med østeuropæisk inspiration i baghovedet lod vi i denne sommer en lille pære i haven vokse inde i en flaske - med bagtanker

 

Nu er pæren blevet så stor, at den ikke længere kan komme ud af flasken - og så er den klar

Flasken skal lige gøres ren indvendigt - det sker med vand, en klud og en lang pincet

Så hælder vi klar snaps ned til pæren i den rene flaske. Min gamle far fik engang en sådan pæresnaps fra en kollega i Ungarn, et herligt syn - men jeg tror aldrig den blev drukket.


Nu skal den så stå i et halvt år og trække - mon man kan spise pæren bagefter...

onsdag den 16. september 2020

September er blommetid

Vi har et gammelt blommetræ i haven af sorten Victoria. Det bærer som regel store mængder blommer.


Ofte bliver de angrebet af diverse insekter og falder til jorden - til gavn for andre insekter og fugle. Men i år er der masser af gode blommer.

Her er vi i gang med at sortere dem i køkkenvasken - og endnu en stor portion er på vej mod fryseren. Næste år er det måske næsten alle blommerne, som er angrebet - så det er godt med et lager - også af blommer...

Senere bliver de så syltet - en efterspurgt vare - her er resterne af sidste års produktion:







 

lørdag den 15. august 2020

Sommerfuglebusken - og den smarte frø

Vi har i vinter etage-klippet vores gamle sommerfuglebusk på hæderspladsen ved terrassen. Det betyder, at der har været blomster i alle højder - og det har en stor butsnudet frø regnet godt ud.

 
Vi har ikke været hurtige nok til at få et billede af selve angrebet, men her nedenfor sidder den og gumler på en nældens takvinge, som er snuppet på blomsten
 
 
Der har været et sandt mylder af sommerfugle på busken i det dejlige varme augustvejr. Til at begynde med for et par uger siden var det især admiraler...
 
 
Og dagpåfugleøjer... 


Men i takt med at der kom flere og flere sommerfugle på busken, så blev nældens takvinge den talrigeste art...



Og de er også glade for den ny og mere lilla sommerfuglebusk, som vi har plantet oppe i urtehaven i år


Sidste år var der tusinder af tidselsommerfugle, men den har været meget fåtallig i år. På sommerfuglebusken har vi kun set dette ene flotte eksemplar:


Vi har heller ikke set duehale endnu i år, på trods af det særdeles duehale-venlige vejr - men det kommer forhåbentlig en af dagene - der er stadig blomster på busken. Vi har så til gengæld set en enkelt storplettet perlemorssommerfugl - som vist egentlig er ganske almindelig - den kommer bare ikke så tit på sommerfuglebuske...
 
 
Her er den karakteristiske vingeunderside med de store perlemors-pletter: