søndag den 28. marts 2021

Vintergækker i haven - og dorothealiljer

Vi har masser af vintergækker i haven, her i bedet med løgblomster under frugttræerne, hvor der også er påskeliljer og tulipaner på spring.

Vintergæk tilhører også liljefamilien, ligesom andre smukke forårsblomster med løg som tulipan, scilla. guldstjerne, liljekonval m.fl.

Her er en vintergæk tæt på. Vi har også enkelte dorothealiljer i haven:

 


 


Dorothealiljen ligner vintergæk meget. Kronen er lidt større, alle kronbladene har en limegrøn eller gul plet i spidsen. Dorothealiljen blomstrer også tidligt om foråret, men lidt senere end vintergækken. Hele planten er giftig.

Vi har også dobbelte vintergækker. Den er meget mere end dobbelt – helt fantastisk. 

Vintergæk hører ikke naturligt til i Danmark. Den vokser naturligt i Spanien (Pyrenæerne) og i Kaukasus. Planten blev indført i 1400-tallet af munke og nonner.
Der var engang en from kvinde som hed Dorthea (eller Dorothea). Dorthea lovede alle, at når hun engang døde, så ville hun sende blomster fra Paradisets have ned til jorden. Stakkels Dorthea døde midt på vinteren, men fordi hun havde været så from, så bragte en engel en hvid klokkeblomst ned på jorden, som blomstrer på Dortheas dag - den 6. februar.

Kært barn har mange navne
 

Vintergækken er blevet kaldt meget forskelligt. Her er et par af blomstens navne:

  • Vintergæk – dens blomster laver sjov – den gækker!
  • Sneklokke
  • Hvidblomme
  • Kyndelmisseblomst
  • Sommergæk

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar