søndag den 6. marts 2022

En venligtsindet and

For 20 dage siden blev der fundet en hvidhovedet skarveand i Selsø på Sjælland - for første gang nogensinde i Danmark - altså en ny art for landet. Selvom vi nok ikke er så hidsige, som vi var engang, så tæller vi stadig Danmarksarter. Og i går lørdag fik vi så endelig taget os sammen - eller fundet tid - til at tage på artsjagt. 

Vi fandt hurtigt anden på pæn stor afstand ude i søen. Her lå den hvidhovede og hvilede sig sammen med sin rejsekammerat - en amerikansk skarveand. Det er de to små ænder foran gæssene, den hvidhovede til venstre. En meget venligtsindet and som ventede så længe på os. Nu er vi så på 415 og 414 Danmarksarter.

Faktisk er hvidhovedet skarveand en globalt truet art, blandt andet fordi den hybridiserer med den i Europa indførte amerikanske skarveand. Derfor er det besluttet på europæisk plan at forsøge at udrydde den amerikanske art - og man må sige at problematikken understreges af, at de to optræder her sammen i Danmark. Den hvidhovede er en ung han og den amerikanske en hun.

Senere splittede de to ænder op, og den hvidhovede skarveand dykkede ivrigt ude på søen - også her på stor distance, men man kan dog se det hvide hovede.

Selsø er i øvrigt en herlig fuglesø i det kuperede sjællandske landskab ved Roskilde Fjord.

Vi har også masser af fugle i Vejlerne, men ved Selsø er de tydeligvis proppet sammen på et meget mindre område. Blandt andet flere tusinde bramgæs, flere hundrede blisgæs, store flokke trold- og taffelænder og lidt overflyvende havørne og røde glenter.


 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar