lørdag den 26. marts 2022

Grønspætten er tilbage

Vi har godt kunne se i DOF-basen - Dansk Ornitologisk Forenings udmærkede database - at der var tendens til flere observationer af grønspætte igen i Nordjylland. 

Så håbet var tændt. 

Og nu har vi så haft den første grønspætte i over 10 år i Østerild Klitplantage. Jeg hørte den på en løbetur i skoven her ved plantørboligen i Tovsig - et sted, hvor der også var godt med grønspætter i "gamle dage" - de første mange år efter feltstationens start i 1978.


 

Vi har ikke selv gode billeder af en grønspætte, så her har vi lånt et foto af mesterfuglefotografen John Larsen fra DOF's store bogværk "Fugleatlas" fra 2020.

De store spætter har nogle temmelig mystiske op- og nedgange i bestanden. Mens grønspætten altså i en lang årrække har været forsvundet fra Nordvestjylland, så er den gået kraftigt frem på Fyn, hvor den ellers var næsten væk i en lang periode forud. Der har tidligere været grønspætter på Sjælland, men de forsvandt under en lignende nedtur i 1800-tallet og er endnu ikke kommet tilbage.

Sortspætten var i en årrække almindelig på Bornholm, men forsvandt så fuldstændigt - og den har også haft markante op- og nedture andre steder i landet og i Sverige. Der kendes ikke en sikker forklaring på de voldsomme bestands-svingninger hos de store spætter. En ofte brugt forklaring er svingninger i adgangen til føde, ofte myrer, men det passer ikke rigtig sammen med myre-bestandenes udvikling. Personligt tror jeg, at indavl kan være en medvirkende årsag, ikke mindst i de tyndere randbestande som her i Nordvestjylland.

Kortet nedenunder er også fra "Fugleatlas". Det viser, hvordan grønspætten næsten forsvandt i Nordvestjylland fra den anden Atlas-tælling i 1990érne til den tredje Atlas-tælling fra 2014-17 - men nu er den altså tilbage i Østerild Klitplantage - forhåbentligt for at blive!   



Ingen kommentarer:

Send en kommentar