søndag den 17. april 2022

Jordens prøvelse

 Vi fik et sæt til måling af næringsstoffer i jorden i julegave fra Mikkel.

Nu skal jorden stå sin prøve. Først i det kommende kartoffelbed ude i urtehaven, her i forgrunden til venstre for grønkålen, som får lov til at stå lidt endnu, fordi der skal være selleri og porrer i det stykke - og de plantes først ud i maj:

Vi tog en jordprøve fra kartoffelstykket - resultatet følger senere i indlægget her. Men vi tog også en prøve af jorden i drivhuset, hvor vi har givet godt med kompost, og afgrøderne allerede er spiret.

Det foregår så på den måde at man putter lidt jord i den test-væske, som følger med prøvesættet.

 


Efter at blandingen er rystet og jorden er faldet til bunds, så suger vi lidt væske op med en pipette.

Denne væske sprøjtes ned i en ny ren kolbe, hvor der så tilsættes lidt -reagens-pulver fra sættet, alt efter om det er N, P eller K, der skal testes, altså kvælstof, fosfor og kalium. 

Så er vi klar til at teste jorden fra kartoffelbedet. Den lyse rødlige farve viser, at indholdet af kvælstof/nitrat er ganske lavt, men det er helt efter bogen, fordi nitrat vaskes ud af jorden af regnvand - og vi har ikke gødet bedet endnu.


Til gengæld er indholdet af fosfor i bedet højt - fordi det nu engang er god havejord, og fosfor binder sig til jordpartiklerne og derfor ikke vaskes ud.

Så er der jordprøven fra drivhuset - her er fosfor-indholdet også meget højt som forventet:

Men så er det jo fedt at se, at nitrat-indholdet også er højt derinde, hvor vi har gødet med kompost - bemærk den kraftige røde farve denne gang:


Testen for kalium er sværere at aflæse og vise her. Men resultatet er omtrent som for kvælstof, fordi kalium også vaskes ud i sandmuld, som vi har i vores have. Stoffet binder sig derimod udmærket til partikler i lerjord.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar