tirsdag den 27. februar 2024

Gensyn med vådt Skåne

Vi har i en god uges tid været på familieferie i København. Danmarks hovedstad ligger jo bekvemt i forhold til Skåne - og det benyttede vi os af en enkelt dag. Vi er vilde med Skåne og har været der mange gange - men vi har aldrig set det så vådt som denne gang:


Her er det Fyleåen i Fyledalen, som er gået over sine bredder. Det sydlige Sverige har ligesom Danmark fået rekordstore mængder nedbør både i 2023 og i vinteren indtil nu. Men bortset fra de våde landskaber, så lignede Skåne heldigvis sig selv:

Et af de populære udsigtspunkter i Börringe-området er bakketoppen til venstre, som blandt danske feltornitologer har heddet Punkt 106 igennem årtier - selvfølgelig med reference til højden. Men bakken hedder faktisk Kungsbackens Borg og gemmer, som navnet antyder, på resterne af en gammel borgruin.

Herfra er der set masser af rovfugle:


Det begyndte med regnvejr, men så klarede det op med en frisk vind - perfekt Skånesvejr, når der skal obses rovfugle. De røde glenter er karakterfuglen i det bakkede skånske landskab. Ja de er så markant tilstede i luftrummet, at man næsten kan sige, at glenterne simpelthen er en del af landskabet:


Netop ved Punkt 106 fik glenterne selskab af en ung kongeørn. Det er en af de flotteste rovfugle med sine markante hvide tegninger i vinger og hale:


 En ravn skulle selvfølgelig lige op og mobbe kongeørnen

Hjemme i Vejlerne ser vi havørne dagligt, og vi så da også en del af den art på turen i Skåne. Men kongeørnene er selvsagt mere eksklusive for os. Ved Eriksdal nord for Fyledalen sad to voksne kongeørne sammen på en græsmark og spiste grågås. Men de lettede hurtigt, så jeg fik kun billede af den ene:

Vi så også fine fugle som stor tornskade, duehøg og sortspætter, så Skåne leverede som vanligt varen. I selve Fyledalen sad så en af fuglene fra det lokale kongeørnepar i det selvsamme træ på den anden side af dalen, som vi havde fuglen siddende i, da vi besøgte området i august. Og ja, jeg kan godt bruge noget nyt kameraudstyr...





 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar