tirsdag den 26. juli 2022

Mad fra nord

Ude at rejse - hjemmefra -  så er en af oplevelserne at spise den lokale mad. Nogle gange er det en stor nydelse - andre gange en stor udfordring.
Lokale råvarer. Ofte har vi læst på lektien hjemmefra. Ofte kender vi råvarerne fra tidligere besøg. I Sverige spiser vi sjældent ude, men laver selv maden af de lokale råvarer. Og ofte køber vi gode råvarer med hjem. Er bærrene modne, plukker vi selv og sylter. Er de ikke modne, køber vi syltetøj af blåbær og multebær - hjortron. Rensdyrkød - renskav er også en vare, vi gerne køber med hjem nordfra.


Vi boede på hotel i Klimpfjellet. Et meget hyggeligt sted. Restauranten var italiensk inspireret  med lokale råvarer.
Her er det pasta carbonara med rensdyrtunge.
Ja, TUNGE!
Først tænkte jeg, nej tak. Men den unge kok anbefalede meget overbevisende. Og det smagte virkelig godt.
Helt sin egen ret og alligevel
carbonara med nordisk smag.

 
 
Næste ret på Klimpfjellet var rensdyrsteak med serranoskinke. Igen italiensk inspireret med nordisk smag. Og sovsen, Jensen, den var himmelsk. 


Er vi Nordpå, når bærrene er modne, plukker vi og sylter. Men i år var vi afsted i juni måned og planterne blomstrede, eller bærrene var ikke modne.
Her er en multebær i blomst.
Multebær er en gude spise både bærrene og som syltetøj. 

Et umodent multebær. Meget smuk.

Heldigvis kunne vi købe syltetøj fra sidste år. Endda plukket i området, hvor vi var, nemlig Vilhelmina. Behøver jeg at skrive, at vi købte flere glas...

Multebærsyltetøj til ost, her en briemad, er gudemad.
Stenene - frøene i bærrene knaser, når de tygges.
Og vi fandt ud af, at syltetøjet også er perfekt til chili-gouda.






 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar