torsdag den 2. februar 2023

Fisk til morgenmad

Ude at rejse - langt hjemmefra - betyder også madkulturen, der hvor man er.
Morgenmad i Japan indeholder meget ofte fisk og ris blandt andet. Det er totalt anderledes end morgenmaden på Pilgårdsvej - hurra for det. Oplevelse og inspiration.
Stegt fisk, fiskekødbolle, ris, miso suppe, porcheret æg, kålsalat og fermenterede drueagurker. Det var den typiske morgenmad i Japan på øen Kyushu. Og også den morgenmad vi oplevede sidst vi var i Japan på Hokkaido og i Tokyo. Fisken var en udfordring, men ris morgen - middag - aften vænnede vi os hurtig til. Jeg hakkede ægget i risen sammen med tamari, og det smagte rigtig godt! Drueagurkerne var meget specielle - meget sprøde og dem har jeg forsøgt at finde opskriften på - for de var lækre.


På øen Kyushu boede vi på Art Hotel i Kagoshima. Nytårsaften bestilte vi nytårsmenuen, som blev en rigtig god oplevelse. Vi sad i et lokale med to borde overfor kokken og fulgte hans madlavning på tætteste hold. Han var dygtig og arbejdede sig stille og rolig igennem retterne.

Først stegte han hvidløgene. Sprøde og lækre.
Imens spiste vi en forret med laks, makrel og grøntsager.


 Fiskesuppe tilberedt i poser. Meget velsmagende og delikat.


 Flere forretter. En af dem var store rejer, muslinger og østers.

 Som blev stegt på "stegepladen". Et køkkenudstyr vi så meget i Asien.

  De store rejer blev skåret i mundrette stykker.

Hovedretten var kobe bøffer. Kobe-kød fra wagyu kvæg, der er opdrættet og slagtet i Kobe-regionen i Japan.
 

 Bøfferne blev flamberede.

Bøfferne blev serveret med grillede løg og søde kartofler og de sprødstegte hvidløg. Og to saucer til dyppelse. Kødet var så velsmagende. En fornemmelse af chokolade med kødsmag. Og bøfferne skar han i mundrette bidder inden serveringen.

Aftensmad på hotellet. Ris, fisk, grøntsager og de specielle agurker.
Fisk og grøntsager skulle man selv tilberede - koge i fonden. Meget specielt.
Lækkert, hvis man er glad for fisk.
En udfordring, hvis man ikke er fiskespiser 😏

Vi havde en længere ose-tur ude i byen og fik frokost på et lille madsted. Retten var ramen med nudler, løg og svinekød. Det smagte fuldstændig fantastisk.  

Maden i Japan er veltilberedt og dekorativ. Og lavet med stor respekt for råvarerne. Her er det en forret.
Nogle gange var det svært at gennemskue, hvad det var vi spiste. En dag spiste vi fiskeyngel. Meget slimet. Helge slubrede både min og hans egen portion i sig - for jeg stod af. 😞🍱

Her på et hotel i Okinawa, Ada Garden. Hotellet lå midt i en nationalpark.
En sjælden gang fik vi svinefars. Japan importerer meget svin fra Danmark.
Fars og grøntsager, som skulle steges i jernskålen. Tilbehøret, ris. salat, grøntsager, syltede ræddiker og tamari. Forretten som ofte - misosuppe. Et dejligt måltid - og rigelig med mad.🐖

Endnu en aftensmad på Okinawa, som vi selv skulle stege.
Her er det oksekød og tilbehøret igen ris, salat, syltede grøntsager og misosuppe.
Igen et dejligt måltid.

Ofte, når menuen bestod af flere retter, var næstsidste måltid ris og suppe med fisk eller rejer og grøntsager. Og ofte var vi mætte, når denne rismenu kom på bordet. Til sidst en lille sød ting, som ofte var meget lækker. 

Japansk mad er fisk, ris- nudler, store mængder grøntsager og forskellige sojaprodukter og tofu.
Ramen er suppe.
Tempura er dybstegte grøntsager og fisk.
Sushi er traditionelt japansk mad.
Her får vi sushi til morgenmad i Okinawa.
Vi kan godt lide europæisk sushi, der ikke er så voldsom med store stykker rå fisk som japansk sushi.
Her er det rejer og ris, æg og tang.
Og det var rigtig godt. Med det sædvanlige tilbehør wasabi og ingefær.

Vi havde rigtig mange gode oplevelser med maden i Japan.
Og stor inspiration til vores madlavning hjemme.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar